Kulturella skillnader eller?

Sociala medier har öppnat upp för en hel rad nya företeelser, en företeelse som finns är möjligheten att kunna visa konstnärer, författare och andra kreatörer sin support eller uppskattning via sidor som heter t ex Patreon eller Ko-fi. Båda sidorna har samma syfte men är lite olika i sin utformning, jag har bl a en sida på Ko-fi.com. På den här typen av sidor kan du som fan visa ditt stöd genom en slant (som du själv bestämmer storleken på) det kan vara att du gör det vid ett tillfälle eller att du ger varje månad. Den här typen av sidor är populära i många länder, i USA och Europa hur det är på andra ställen har jag inte koll på ska erkännas.

James Victore som jag skrev om i tidigare inlägg har en Patreonsida. Och James är inte någon småskuttare direkt, han har 22 500 följare bara på Twitter. Men att göra konst, bilder, böcker eller vad det nu kan vara innebär också att man lägger ner ofantligt mycket tid, mer än 40 timmar i veckan. Utrustning och material kostar också. Lägg sedan till att många förväntar sig att få det som skapats gratis eller näst intill. Och många av oss är kanske lite för snälla ibland. Vilket tyvärr inte ger mat på bordet alla dagar. Det gör inte likes och glada tillrop heller.

Här i Sverige verkar det gå lite trögare av någon anledning. Låt mig ta ett exempel

Åsa Maria Hedberg är en konstnär som bor i Hammerdal , Jämtland och bedriver sin verksamhet i det som heter Lokstallet. Väldigt duktig, kreativ och påhittig som många konstnärer är. I somras lyckades hon via en (spontan) insamling på Twitter rädda sitt älskade lokstall att leva vidare ett tag till. För några veckor sedan så startade Åsa Maria en Patreonsida där den som vill kan gå in och stödja hennes konstnärskap, det är mycket bra av henne att starta den sidan tycker jag.

Men så kommer vi då till det här som jag i rubriken kallar för ”kulturella skillnader”. Man skulle ju kunna tänka sig att en sådan duktig konstnär och som dessutom lyckades med en rätt stor insamling skulle lyckas få med sig några av sina följare till Patreon. Men det verkar tyvärr trögt, i dagsläget har hon en som bidrar med en (1!) liten slant månadsvis.

Det här får mig att fundera på varför, varför funkar det så trögt i Sverige (om man inte är journalist eller wannabe sådan)? ÄR det för att det betraktas som tiggeri eller är det för att svensken är ovan vid den här typen av support till kreatörer? Personligen ser jag det inte som tiggeri eftersom en supporter får något i utbyte för det den gör. Det kan handla om att man får  till exempel ett konstverk, en teckning eller får ta del av olika erbjudanden. På den här typen av sidor kan kreatörer också ta emot beställningar eller förbokningar på böcker med mera.  Nu vet jag att min åsikt inte delas fullt ut på sociala medier när det gäller det här men det struntar jag i. Jag tycker det behövs en förändring och ett stopp för Jantetänk!

 


Jag tycker det här är ett bra sätt, av flera att kunna stötta en kreatör. För likes och glada tillrop ekar tomt i kassaboken. Det blir lite som det amerikanska ”thoughts and prayers” och det vet vi ju hur bra det går eller hur? Som konstnär/kreatör använder man oftast en mängd kanaler för att försöka få ihop det som behövs i inkomst, det kan handla om sponsrade inlägg på bloggar, diverse webbshoppar mm dessa kanaler ger kanske 15-20% på priset du betalar. Men med ditt och andra stöd ger det kreatörer möjlighet att fokusera på att göra mer av det dem är bra på än att försöka pussla ihop diverse extrajobb som gör att tiden för det som din favoritkreatör skapar blir mindre.

Okej det här blev lite lång och kanske lite rörigt (sorry) men jag behövde få skriva om det här nu och jag lär återkomma till ämnet.  Gå nu in och stötta Åsa Maria på hennes Patreon

Vill du visa din uppskattning för det jag gör eller beställa någon av mina bilder så går det jättebra att göra det på min Ko-fi. Tack för att du orkade läsa allt. 🙂

Bookmark the permalink.

Comments are closed.